Ερευνητές του Πανεπιστημίου Νέας Νότιας Ουαλίας (UNSW) στην Αυστραλία, ανέπτυξαν τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας (VR) που επιτρέπει σε πολλούς επιστήμονες από διαφορετικά μέρη του κόσμου να “περιηγηθούν” μέσα σε ένα ανθρώπινο κύτταρο.
Η πρωτοποριακή τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας επιτρέπει σε πολλαπλούς επιστήμονες να βλέπουν ταυτόχρονα μέσα σε μια ανθρώπινη κυψέλη, δίνοντας στους ερευνητές ένα τρισδιάστατο εργαλείο για τη βελτίωση της αλληλεπίδρασης των γιατρών και την ανάλυση του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν τα καρκινικά φάρμακα.
Ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Art & Design του UNSW, John McGhee, συνεργάζεται με τη διακεκριμένη ερευνήτρια Βιολογίας και ειδική στη νανοϊατρική, Μαρία Καβαλλάρη, στη δεύτερη φάση του πρότζεκτ που ονομάζεται “Ταξίδι στο κέντρο του κυττάρου” (Journey to the Center of the Cell). Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία όπου επιστημονικά δεδομένα, εικόνες μικροσκοπίου και animation (κινούμενα σχέδια) δημιουργούν έναν εικονικό κόσμο που αποτελείται από κύτταρα και αιμοφόρα αγγεία. Η πρωτοποριακή αυτή τεχνολογία προσφέρει στους ερευνητές ένα τρισδιάστατο εργαλείο που διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ τους και τους βοηθά να κατανοήσουν καλύτερα πώς λειτουργούν τα αντικαρκινικά φάρμακα.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο, οι επιστήμονες μπορούν να δουν τι ακριβώς συμβαίνει όταν τα κύτταρα μετακινούνται σε πραγματικό χρόνο μέσα στο ανθρώπινο σώμα καθώς εισέρχονται στον όγκο. Έτσι, θα μπορούν να απομονώσουν καλύτερα την περιοχή που χρήζει θεραπείας. Επιπλέον, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων, πιο αποτελεσματικών αντικαρκινικών φαρμάκων. Μελλοντικά, μάλιστα, οι ασθενείς θα μπορούν να δουν μια εικονική εκδοχή του εαυτού τους και να παρακολουθήσουν τη διαδρομή των φαρμάκων μέσα στο σώμα τους.
Μέχρι τώρα, η εργασία του McGhee περιελάμβανε απλά ακουστικά VR, με ένα άτομο να μετακινείται στα δεδομένα. Αλλά η νέα τεχνολογία σημαίνει ότι πολλοί χρήστες από διαφορετικά μέρη του κόσμου μπορούν να περπατήσουν μέσα στο “τοπίο” του κυττάρου ταυτόχρονα.
“Μπορούμε να έχουμε πολλούς επιστήμονες να συνδεθούν ταυτόχρονα με χρήστες που μπορούν να δουν τα ίδια δεδομένα”, λέει. “Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους ερευνητές να κάνουν ερωτήσεις που δεν έχουν σκεφτεί ποτέ.”
Η κ. Καβαλλάρη είναι μια κορυφαία ερευνήτρια της βιολογίας του καρκίνου και κορυφαία εμπειρογνώμονας νανοϊατρικής. Υποστηρίζει ότι η παρακολούθηση κυττάρων 3D σε όγκους μπορεί να δείξει στους επιστήμονες τι συμβαίνει όταν τα κύτταρα μετακινούνται σε πραγματικό χρόνο – πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την εξέταση για την εξάπλωση του καρκίνου.
“Ποτέ δεν είχαμε πρόσβαση σε κάτι τέτοιο πριν. Ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα πώς και τι συμβαίνει εάν παρεμβαίνετε σε μια γενετική διαδικασία και προσθέτετε ορισμένα φάρμακα. Τελικά θα μπορούσε να είναι ένα εργαλείο για να εξηγήσουμε στους ασθενείς και τους γονείς τους τον τύπο καρκίνου και τις στρατηγικές θεραπείας” δήλωσε η Καβαλλάρη.
Η τεχνολογία δοκιμάζεται ήδη από τους σπουδαστές φαρμακευτικών επιστημών του Πανεπιστημίου Monash.
“Έχουμε πλέον δεδομένα που δείχνουν ότι τοποθετώντας ένα σετ μικροφώνου-ακουστικού και περπατώντας στην εικονική πραγματικότητα, έχουμε δει μια σημαντική βελτίωση στα αποτελέσματα των εξετάσεων τους, σε σύγκριση με άλλα που χρησιμοποιούν παραδοσιακά μέσα”, δήλωσε ο McGhee.
πηγή: ellines.com
Comentários