top of page
Αναζήτηση

Ο κορωνοϊός φέρνει την εικονική πραγματικότητα στο σπίτι μας σήμερα, όχι αύριο

Ο κορωνοϊός γίνεται καταλύτης για την είσοδο της εικονικής πραγματικότητας στην καθημερινότητα - Μελέτη πανεπιστημίου της Λομβαρδίας συμπεραίνει ότι τα βίντεο εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality / VR) μειώνουν το στρες στους έγκλειστους της καραντίνας και όχι μόνο


Εάν είστε καραντίνα λόγω Covid-19, ίσως να νιώθετε έντονη τη διάθεση να ταξιδέψετε ξανά – ή τουλάχιστον να επισκεφθείτε τα αγαπημένα σας μέρη.

Χάρη στην εικονική πραγματικότητα (VR), μπορείτε να «επισκεφτείτε» μέρη σε όλο τον κόσμο χωρίς να φύγετε από το σπίτι. Οι ειδικοί λένε ότι αυτές οι εικονικές εκδρομές προσφέρουν κάτι περισσότερο από ψυχαγωγία. Οι εμπειρίες VR, ιδιαίτερα συναρπαστικές, μπορούν να μας βοηθήσουν να αισθανθούμε ήρεμοι και συνδεδεμένοι εν μέσω της πανδημίας του Covid-19.
Μια νέα ιταλική ερευνητική εργασία εξετάζει πώς τα τρισδιάστατα βίντεο VR ενός ήσυχου κήπου μπορούν να αμβλύνουν τις ψυχολογικές επιπτώσεις της καραντίνας, όπως το άγχος και την απομόνωση, είπε ο Τζουζέπε Ρίβα, συγγραφέας της εργασίας και καθηγητής γενικής ψυχολογίας στο Università Cattolica del Sacro Cuore στο Μιλάνο.


Για τη μελέτη, η οποία διεξάγεται αυτή τη στιγμή στην Ιταλία με δείγμα 400 ατόμων σε διάστημα τριών μηνών, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η χρήση της εικονικής πραγματικότητας μπορεί να σας διδάξει πώς να είστε πιο προσεκτικοί, ενώ παρέχουν ένα ασφαλές και άνετο «μέρος» για να προβληματιστείτε – μόνοι ή με παρέα. Οι ερευνητές προτείνουν ένα χαλαρωτικό περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας (έναν εικονικό κήπο ή μια ωραία παραλία) το πρωί, πριν από το ύπνο το βράδυ ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή αισθάνεστε άγχος όλη την ημέρα.

Οι συναρπαστικές προσομοιώσεις εικονικής πραγματικότητας, με η χρήση ακουστικών VR, μπορεί να είναι «συναισθηματικά υποβλητική», λέει ο Άλμπερτ Σκιπ Ρίτζο, Ph.D., διευθυντής ιατρικής εικονικής πραγματικότητας στο Ινστιτούτο Δημιουργικών Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.


Το να μπείτε με τον ειδικό εξοπλισμό σε μια εικονική πραγματικότητα μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε στρατηγικές χαλάρωσης για να αντιμετωπίσετε το άγχος που προκαλεί ο Covid-19 και να δοκιμάσετε κάτι από απόδραση.


«Ορίζουμε ποιοι είμαστε μέσω της μνήμης των ανθρώπων και των γεγονότων που συνέβησαν στα διαφορετικά μέρη που συχνάζουμε», λέει η Riva. «Αλλά κατά τη διάρκεια της καραντίνας δεν μπορούμε πλέον να πάμε στα μέρη που χαρακτήριζαν την καθημερινή μας ζωή και έδιναν νόημα στην ταυτότητά μας». Ακόμα και τα σπίτια μας μπορεί να αισθανόμαστε λίγο εκτός ελέγχου ή αγνώριστοι.

«Το VR προσφέρει ένα ασφαλές και ήρεμο ψηφιακό μέρος όπου μπορείτε να είστε μόνοι και να σκέφτεστε για την κατάσταση και τα προβλήματά σας ή και τις ευκαιρίες σας», λέει ο Ρίβα.

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η τεχνολογία VR μπορεί να είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της διαταραχής του μετα-τραυματικού στρες και στην εξάσκηση της προσοχής.


Η συνείδηση, έχοντας επίγνωση της εσωτερικής σας κατάστασης και του περιβάλλοντος χώρου, μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοηθεί. «Με αυτή την έννοια, το VR βοηθά, επειδή [δεν] απαιτεί ευφάνταστες δεξιότητες και απομονώνει τον χρήστη από τη γύρω εμπειρία», λέει ο Riva.

Για παράδειγμα, εάν τα παιδιά σας κάνουν θόρυβο ή ο σύντροφός σας πραγματοποιεί κλήση συνδιάσκεψης, φορώντας ένα ακουστικό εικονικής πραγματικότητας και ακολουθώντας μια προτροπή χαλάρωσης, μπορείτε να εστιάσετε ευκολότερα από το να κλείσετε τα μάτια σας και να προσπαθήσετε να διαλογιστείτε.

Ο Ρίτζο λέει ότι αρκετοί άνθρωποι εντοπίζουν τη συνειδητότητά τους πιο εύκολα μέσω VR.

Εκτός από το ότι σας βοηθά να συντονίζετε τις περισπασμούς, το VR μπορεί να σας βοηθήσει να αλληλεπιδράσετε με άλλα άτομα μέσω κοινόχρηστων εικονικών κόσμων. Για παράδειγμα, ο Rizzo λέει ότι μίλησε πρόσφατα σε ένα εικονικό πάνελ στο οποίο μπορούσε να δει και να αλληλεπιδράσει με ένα κοινό άλλων ειδώλων.

«Όταν φοράτε το ακουστικό σε αυτά τα εικονικά περιβάλλοντα, έχετε την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε αυτό το μέρος και κοιτάτε μια αναπαράσταση avatar αυτού του ατόμου», λέει.

Εάν δεν έχετε πειραματιστεί ποτέ με το VR στο παρελθόν, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι δεν χρειάζεται να αγοράσετε ακριβό εξοπλισμό για να αποκομίσετε τα οφέλη. Μπορείτε να βρείτε φθηνές διατάξεις από χαρτόνι στο οποίο προσαρμόζεται το smartphone σας -με λιγότερα από 10 ευρώ στο Amazon.

Τα πιο προηγμένα ακουστικά μπορούν να κοστίσουν πάνω από 300 $. Και οι δύο ειδικοί συμφωνούν ότι τα ακουστικά σας επιτρέπουν να απομονώσετε και να βυθιστείτε πιο πλήρως στο περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας.

Εκτός από τα εργαλεία και λογισμικό χαλάρωσης, υπάρχουν πολλά παιχνίδια και δραστηριότητες VR (όπως «δωμάτια απόδρασης» VR) για εξερεύνηση ενώ… μένετε σπίτι.


πηγή: newmoney

20 Προβολές0 Σχόλια

Comments


bottom of page